Nasi stypendyści w 2011

„Sakiewki Zbója Madeja”

trafiły do zdolnej i aktywnej społecznie młodzieży.

Stypendyści Sakiewki Zbója MadejaW czwartek 13 października br. podczas akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej  zostały rozdane stypendia z programu stypendialnego pn.„Sakiewka Zbója Madeja”.

Grono tegorocznych stypendystów liczyło 32 osoby. Do rąk uczniów trafi 18 000 zł. Środki od prywatnych darczyńców i firm z naszego terenu zebrało Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Łagów. Projekt wsparła Fundacja im. Stefana Batorego która zebrane środki pomnożyła o 10 tyś. wręczenia stypendiów dokonał Przewodniczący Komisji Stypendialnej P. Bartłomiej Stanisław Bomba, Prezes stowarzyszenia Zdzisław Zwoliński, wice prezes Marta Kozłowska i Dyrektor Gminnego Zespołu Szkół w Łagowie Wiesław Nawrocki.

Przewodniczący omówił sposób pracy 12 osobowej Komisji Stypendialnej, odczytał nagrodzonych a następnie wręczył symboliczne sakiewki.

Prezes podziękował darczyńcom za wsparcie finansowe tej idei pogratulował rodzicom  i przypomniał iż jest to pomoc w rozwijaniu talentów, pasji i duża odpowiedzialność gdyż wymagana jest dalsza praca nad sobą i dla dobra innych. Dyrektor szkoły wyraził wdzięczność i uznanie dla osób zaangażowanych w projekt gdyż wspierają „jego” młodzież .

Stypendystami tegorocznej edycji są: (w kolejności alfabetycznej)

Bal Sylwia, Banakiewicz Cezary, Bera Ewelina, Bera Radosław, Bęben Anita, Bęben Bartosz, Czekaj Magdalena, Cedrowicz Sylwia, Durlej Zuzanna, Katarzyna Gadowska, Ginał Dominik, Grzesik Kinga, Gałat Agata, Wiktoria Czerwik, Karol Gałka, Katarzyna Ginał, Herbuś Aleksandra, Kargul Weronika, Patryk i Rafał Kukiełka, Katarzyna Jędrzejewska, Lesiak Paulina, Łucki Błażej, Łach Patrycja, Łach Zuzanna, Mazurek Kamila, Karolina Serwata, Karol Pietrzyk, Sitarska Wioletta, Witkowska Dominika, Zemsta Dawid, Żdziebło Agnieszka.

Sakiewka Zbója Madeja

Jednym z priorytetowych akcji Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Łagów jest program stypendialny „Sakiewka Zbója Madeja”, który realizowany jest od 8 lat. Celem programu jest pomoc zdolnej, zaangażowanej społecznie młodzieży z terenu gminy Łagów. W tym roku po raz pierwszy stowarzyszenie współpracuje z Fundacją im. Stefana Batorego, która zaprosiła do współpracy tylko12 organizacji pozarządowych z całej Polski.

Dzięki szeroko zakrojonej akcji promującej program stypendialny, „Sakiewka Zbója Madeja”, w bieżącym roku zebrano rekordową sumę pieniędzy. Promocja tegoż programu stypendialnego odbyła się podczas czerwcowych Dni Łagowa.  Podczas festynu rodzice stypendystów i członkowie stowarzyszenia przygotowali poczęstunek, a stypendyści przebrani za Zbója Madeja i czarownice rozdawali ulotki informacyjne wraz z sakiewkami pełnymi słodyczy. Również potencjalni sponsorzy zostali obdarowani słodkimi upominkami.

Nie trzeba było długo czekać na odzew sponsorów, którzy w tym roku wsparli ideę stypendiów pokaźnymi sumami. Także społeczność gminy Łagów nie została obojętna
i wsparła  tak szczytny cel. Chcąc wesprzeć młodych ludzi gro osób na specjalne konto  wpłaciło różne kwoty pieniędzy. Dzięki ofiarności sponsorów „Sakiewka Zbója Madeja” zapełniła się w bardzo szybkim tempie osiągając ponad 10 000 zł. Dzięki Fundacji im. Stefana Batorego kwota ta zostanie powiększona o kolejne 10 000 zł, a sakiewka będzie wypełniona po brzegi.

Podczas ogniska zorganizowanego w ramach podsumowania zbiórki środków na program stypendialny prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Łagów Zdzisław Zwoliński wręczając upominki, dziękował wszystkim darczyńcom mówiąc, że „każda wpłata jest bardzo ważna, gdyż wspiera ideę akcji, a przede wszystkim pomaga zdolnej młodzieży z terenu gminy”. Zarząd stowarzyszenia powołał już członków komisji stypendialnej którzy
3 października wyłonią stypendystów. Wręczenie stypendiów zaplanowano na 13 października br.

Zarząd Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Łagów

Browse